VV - volčiči in volkuljice

Volčiči in volkuljice (8 - 10 let)

Volčiči in volkuljice - VV - so najmlajša skavtska starostna skupina., kjer otroci prek igre spoznavajo osnove skavtskega življenje, hkrati pa s pomočjo volčjih zakonov in volčje obljube razvijajo čut in odgovornost do  sočloveka, narave in svoje okolice. Rdeča nit srečanj je Knjiga o džungli (J. R. Kipling). To je zgodba, ki govori o odraščanju dečka Mavglija, ki se je pred hudobnim tigrom Širkanom v volčji brlog, kjer so ga prijazno sprejeli Oče volk, Mama Rakša in njuno krdelo. Mavgli je skupaj z volčiči iz krdela rasel in postal pogumen ter spreten mladenič. S pomočjo svojih džungelskih prijateljev je ugnal Širkana in s tem v džunglo zopet prinesel mir, nato pa se je kljub navezanosti na svojo džungelsko družino vrnil nazaj med ljudi, kjer je končno našel svoj notranji mir. Na njegovi poti so mu pomagali Akela (vodja krdela), Balu (sivi medved), Bagira (črni panter), Kača Kaja (skalni piton), Čil (škarnik) in drugi.

 

Volčiči in volkuljice sestavljajo krdelo, ki šteje največ 25 članov. Sestavljajo ga tako dečki kot tudi deklice. Krdelo se glede na program azdeli na manjše skupine, ki se imenujejo gruče. Te imajo svoje vodnike in podvodnike in so največkrat poimenovane po lastnostih, ki jih imajo lahko volkovi (npr. sivi, neustrašni, igrivi…).

Volčiči in volkuljice se srečujejo na srečanjih enkrat tedensko. Pozimi gredo na zimovanje, jeseni na jesenovanje, poleti pa na poletni tabor, ki je navadno še posebej domišljijsko obarvan. Tu se namreč krdelo skupaj s svojimi voditelji lahko prelevi npr. v gusarje, praljudi, vikinge, indijance…

Krdelo ima tudi svojo obljubo, dva zakona, svoje geslo in pozdrav ter svojo molitev. Ko so volčiči dovolj stari, napredujejo v naslednjo starostno skupino – k izvidnikom in vodnicam.

 

Vir: Spletna Džungla