O projektu

Luč miru iz Betlehema se je kot ideja rodila leta 1986 na avstrijski televiziji ORF (Osterreichische Rundfunk), njenem studiu v Linzu. Takrat se je na televizijskem sporedu avstrijske televizijske hiše prvič pojavila oddaja Luč v Temi (Licht ins Dunkel), v kateri so zbirali sredstva za pomoč prikrajšanim otrokom.

Organizatorji so se odločili, da bodo vsem darovalcem v oddaji namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Ker so bila zbrana finančna sredstva namenjena otrokom, so se odločili, da bo tudi Luč miru iz Betlehema v votlini Jezusovega rojstva prižgal otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal. Ta tradicija se nadaljuje še danes. Izkupiček darovanih sredstav se v Avstriji vsako leto nameni pomoči potrebnim otrokom.

Eden izmed glavnih namenov akcije je, da na božični večer Luč miru iz Betlehema v znamenju miru gori na čim več okenskih policah. Želja organizatorjev je, da bi čim več ljudi akcijo poznalo, se z njo poistovetilo ter prisluhnilo njenemu sporočilu. Akcijo že poznajo v vseh državah Evrope, širi pa se tudi izven njenih meja.

Vir: lmb.skavt.net